Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

De cursus in het kort

Ben jij een verpleegkundige met een passie voor het begeleiden van toekomstige zorgprofessionals? Of ben je een ervaren werkbegeleider en wil je meer op maat studenten begeleiden? Dan is de cursus Excelleren in Werkbegeleiding aan de Hogeschool van Amsterdam iets voor jou.

Schrijf je in
(opent in nieuw venster)
Werkbegeleiding student en verpleegkundige

Programma

Als werkbegeleider speel je een cruciale rol in het opleiden van de volgende generatie verpleegkundigen en het bevorderen van hun professionele groei. Tijdens de cursus leer je de essentiële vaardigheden om verpleegkunde studenten effectief te begeleiden en te beoordelen. Je ontwikkelt niet alleen didactische vaardigheden, maar leert ook een veilig leerklimaat te creëren. De cursus bestaat uit verschillende interactieve werkvormen, waardoor de besproken theorie direct toegepast kan worden in de praktijk.

Dagdeel 1

In het eerste dagdeel staat de rol van een werkbegeleider, de leerbehoeften van studenten en zelfreflectie op het programma. Je gaat aan de slag met een competentiescan. Er wordt een casus behandelt over het creëren van een veilig leerklimaat en hoe dit in de praktijk te brengen. De trainer koppelt relevante theorie aan deze onderwerpen. We inventariseren uitdagingen in het begeleiden van studenten en maken de koppeling met situationeel begeleiden. Daarnaast is het belangrijk om inzicht te krijgen in je eigen functioneren als werkbegeleider, met aandacht voor feedback ontvangen.

Dagdeel 2

Dagdeel 2 staat in het teken van communicatievaardigheden waarbij er dieper in wordt gegaan op het thema feedback geven en ontvangen. Er wordt besproken welke gesprekken als moeilijk worden ervaren en ga je oefenen met eigen ingebrachte casussen. Door te oefenen kun je de geleerde theorie meteen toepassen.

Dagdeel 3

Het laatste dagdeel gaat over het stagewerkplan, leerdoelen opstellen en het observeren en beoordelen van studenten. Aan de hand van voorbeelden bepalen we met elkaar welke beter is en waarom. Daarnaast wordt er geoefend met het coachen van de student bij het maken van een stagewerkplan. We gaan dieper in waar je op let bij het beoordelen en je krijgt uitleg over mogelijke valkuilen die kunnen optreden. Er wordt afgesloten met een oefening met een ingevulde zelfbeoordeling vanuit de praktijk.

Doelgroep

Verpleegkundigen die verpleegkunde studenten begeleiden.

Cursusdagen

De cursusdagen zijn donderdag 9 januari, dinsdag 21 januari en donderdag 30 januari 2025. De lesuren zijn van 13.00 tot 17.00 uur.

Kosten

De cursus kost €680 inclusief studiemateriaal, accreditatie en koffie en thee.

Toelating

Er zijn geen toelatingseisen.

Tijdsinvestering

Je hebt 3 lesdagen van 4 uur. Daarnaast heb je per dagdeel 1 uur voorbereidingstijd.

Groepsgrootte

Maximaal 24 personen.

Wat levert deze cursus je op?

  • Je bent in staat een veilig leerklimaat te creëren voor de student.
  • Je bent in staat om moeilijke gesprekken te voeren met studenten en op een effectieve manier feedback te geven.
  • Je zult je vermogen tot zelfreflectie versterken.
  • Je vergroot je kennis over de unieke behoeften en uitdagingen van de studenten waardoor je je werkbegeleiding beter laat aansluiten op de individuele student.

Jouw docent(en)

Maak kennis met de docenten van de cursus Excelleren in werkbegeleiding

  • Annemieke Bakker Arkema, MSc

    Docent Verpleegkunde, Hogeschool van Amsterdam

    Annemieke Bakker-Arkema is een bevlogen docent in gespreksvaardigheden aan verpleegkundestudenten. Vanuit haar psychologie-achtergrond en jarenlange ervaring in het trainen, geeft ze haar lessen vorm. Met creatieve werkvormen brengt ze haar enthousiasme om echt contact te maken met de ander, over op de studenten. Naast het trainen is ze ook betrokken bij onderwijsontwikkeling van de opleiding Verpleegkunde en is ze regelmatig gespreksleider bij het Emma Kinderziekenhuis.

  • Maaike Hagendoorn, MSc

    Docent Verpleegkunde, Hogeschool van Amsterdam

    Maaike Hagendoorn is docent Verpleegkunde en neemt hierin haar werkervaring vanuit de acute zorg en de oncologie mee. Binnen de HvA heeft Maaike veel ervaring in het lesgeven in Klinisch Redeneren en het begeleiden van studenten tijdens hun stages. Hierdoor heeft ze goed zicht op de praktijk en de werkbegeleiding die studenten krijgen. Naast het lesgeven is ze ook betrokken bij de ontwikkeling van stage-onderwijs en is ze lid van de examencommissie namens de opleiding Verpleegkunde.

Heb je een vraag?