De post-hbo opleiding in het kort
Wil je (startende) docenten begeleiden in hun ontwikkeling tot ervaren leraar? Wil je ervaren collega’s ondersteunen in hun verdere ontwikkeling en zingeving binnen het werk? Dan ben je aan het juiste adres bij de post-hbo opleiding Coach in het Onderwijs. Je leert het vak van coach: het ambacht, hoe coaching zich onderscheidt van andere vormen van begeleiding en therapie en hoe je de ontwikkeling van onderwijsprofessionals binnen je eigen organisatie vorm kunt geven en uit kunt voeren.
Programma
In de post-hbo opleiding Coach in het Onderwijs werk je aan jouw persoonlijke leerdoelen. Je ontwikkelt een professionele houding door te reflecteren op je eigen ervaringen. Na afloop van de post-hbo opleiding kun je je als coach bij deze beroepsvereniging registreren. De opleiding kan ook in-company aangeboden worden. Deze opleiding is geregistreerd als Post-hbo registeropleiding bij de Stichting Post Hoger Beroepsonderwijs Nederland. Tevens wordt de opleiding erkend door de Landelijk Vereniging Supervisie en Coaching (LVSC).
- Wat leer je in deze post-hbo opleiding?
Het samen leren in een professionele leergroep is een belangrijk onderdeel van het opleidingsmodel. Er is aandacht voor het groepsproces, zodat jij en je mededeelnemers met elkaar vertrouwd raken en met eigen onzekerheden en twijfels durven te komen. Als dat lukt, ontstaat een vorm van leren waarbij je eigen vanzelfsprekendheden kunt loslaten en nieuwe mogelijkheden in jezelf en anderen kunt ontdekken. Het principe van zelfsturing is hierbij mede-richtinggevend.
- Door in de bijeenkomsten veel te oefenen met de rol van coach, leer je hoe het is om te reflecteren op het eigen handelen.
- Je leert feedback te vragen, te geven en te ontvangen.
- De uitwisseling van onderzoekservaringen vanuit de verschillende schoolorganisaties draagt bij aan de ontwikkeling van een helikopterview. Dit is een voorwaarde om coaching als begeleidingsvorm in te passen in het schoolbeleid, afgestemd op de ontwikkelingen binnen je organisatie.
Doelgroep
Je bent medewerker in het onderwijsveld (po, vo, mbo of hbo) en je hebt erkende of toegekende taken op het gebied van begeleiding van onderwijsgevend personeel in de eigen school.
Opleidingsdagen
De post-hbo opleiding duurt een studiejaar, van september t/m juni. Er zijn 18 bijeenkomsten die om de 2 a 3 weken plaatsvinden: 3 hele dagen (9.30 - 17.30 u) en 15 “verlengde” halve dagen (13.30 - 18.30 u). De eerstvolgende groep start op woensdag 18 september 2024. Bekijk de andere opleidingsdagen hieronder.
Kosten
De kosten van deze post-hbo opleiding bedragen € 5.925,-. Let op: de prijs is aan verandering onderhevig.
Toelating
Om deel te nemen aan deze post-hbo opleiding dien je te voldoen aan een aantal toelatingseisen.
Tijdsinvestering
De totale studiebelasting is 13,5 EC (378 uur). Deze zijn als volgt verdeeld: 130 contacturen (18 bijeenkomsten, bespreken van opdrachten, persoonlijke feedback, tussentijds- en eindevaluatiegesprek), 80 studieuren (bestuderen literatuur en schrijven reflectieverslagen), 25 uur leergroep, 73 uur uitwerken opdrachten, 70 praktijkuren als coach en intervisiebegeleider binnen de eigen school.
Groepsgrootte
De groep bestaat uit minimaal 12, maximaal 15 deelnemers.
Jouw opleiders
De post-hbo opleiding Coach in het Onderwijs wordt verzorgd door Frouke Visser en Heleen Florusse.
Frouke Visser
Coördinator en opleider
Al jaren is het begeleiden van mensen die willen werken aan hun professionele ontwikkeling en zichzelf daarbij uitdagen en nieuwe wegen durven in te slaan een prachtige baan. Ik doe dat al meer dan 20 jaar, voornamelijk gericht op onderwijsgevenden in het hbo, mbo en vo. Lang geleden als curriculumontwerper, toen als docentenopleider en trainer, daarna ook als coach, intervisiebegeleider, en supervisor. Ik ben steeds meer de kant van begeleidingskundige opgegaan en die rol past me goed. Ik werk bij de HvA Academie en heb een eigen bedrijf voor training en coaching. Als opleider van de post-hbo opleiding Coach in het Onderwijs geef ik het stokje door: ik begeleid coaches in opleiding die coach willen worden van collega-docenten. Al mijn ervaring en expertise komen hierin samen, mooier kan het bijna niet worden. In mijn werk durf ik uit te dagen en blijf toch dichtbij. Mensen noemen mij positief, duidelijk, aards, begripvol, met ruimte voor humor. Ik volg regelmatig nascholing om nieuwe inzichten toe te voegen aan mijn repertoire (bijv. oplossingsgericht werken, mindfulness, mentaliserend coachen, wandelcoaching, e-coaching). Ik ben geregistreerd als coach en supervisor (LVSC).
Heleen Florusse
Opleider
Ontregelen, meer perspectieven onderzoeken en experimenteren met nieuw gedrag: altijd met respect en aandacht. In 2008 ben ik gestart als opleider aan de post-hbo opleiding Coach in het Onderwijs, een prachtige opleiding waar ik nog steeds met veel plezier aan verbonden ben. Het opleiden van (collega-)coaches die zich bezighouden met het begeleiden van (startende) docenten en op die manier een bijdrage leveren aan het professionaliseren van onderwijsgevenden en dus aan het leren van leerlingen en studenten; dat is toch mooi als je dat mag doen. Binnen de coachopleiding vind ik het mooi te zien hoe ervaren docenten weer een nieuw vak gaan leren, onzeker worden, oefenen, reflecteren en vooral enthousiast zijn over en groeien in dit nieuwe vak. Binnen de opleiding richt ik mij specifiek op het vormgeven van ervaringsgericht leren, experimenteren met de stappen van het coachgesprek en het omgaan met het ongemak van jezelf en van de coachee. Naast opleider aan de coachopleiding ben ik als begeleidingskundige werkzaam bij de interne academie van de HvA en heb ik mijn eigen bureau als coach, trainer en trainingsacteur en altijd aan het 'ontregelen met aandacht'.
Kwaliteitskeurmerken
Deze opleiding is geregistreerd als Post-hbo registeropleiding bij de Stichting Post Hoger Beroepsonderwijs Nederland. Tevens wordt de opleiding erkend door de Landelijk Vereniging Supervisie en Coaching (LVSC).
Heb je een vraag?
Neem dan contact met ons op
- Neem voor inhoudelijke vragen contact op met Frouke Visser
- f.m.visser@hva.nl(opent in nieuw venster)
- Neem voor overige vragen contact op met Team Leven Lang Ontwikkelen FOO
- teamLLO-foo@hva.nl(opent in nieuw venster)
Inschrijven
Vanaf januari 2025 is het weer mogelijk om je in te schrijven voor de start in september 2025.