De cursus in het kort
Ben je werkzaam in een welzijns- of zorgorganisatie en begeleid je mbo-niveau 4 stagiaires of hbo-stagiaires? Of begeleid je vooral nieuwe collega's van je organisatie? Wil je meer uit je begeleiding halen door het vergroten van je kennis over begeleiden van leerprocessen? En wil je nadrukkelijker sturen op het ontwikkelen van een beroepshouding in je begeleiding? LLO biedt een basistraining en een follow-uptraining aan voor praktijk en/of werkbegeleiders aan.

Programma
De Basis- en Follow-up trainingen bestaan uit vier uur per dagdeel. Ze omvatten voorbereidingsopdrachten, korte kennisclips en bespreking van casuïstiek uit de praktijk. De Basistraining bestaat uit twee dagdelen die maandelijks worden gepland, gevolgd door een intervisiebijeenkomst. De Follow-up training omvat ook twee maandelijkse dagdelen. De Advanced-training wordt op maat aangeboden en kan dagdelen of hele dagen beslaan.
- De Basistraining
De Basistraining (WB/PB) omvat drie dagdelen training waarbij de volgende doelen centraal staan:
- Inzicht in leerprocessen die van belang zijn binnen praktijkleren.
- Inzicht in verschillende begeleidingsvormen en is in staat deze in de praktijk toe te passen.
- Kennis van leermiddelen die passen bij competentiegericht praktijkleren en weet deze toe te passen in de praktijk.
- In staat zijn betekenisvolle praktijksituaties in te brengen en deze samen met andere cursisten om te zetten in praktisch handelen waardoor eigen handelingsrepertoire vergroot wordt.
- De Follow-up training
De Follow-up training WB/PB omvat twee dagdelen en gaat dieper in op:
- Het inzetten van scaffolding, monitoring en coaching voor het verdiepen van tools voor contextueel begeleiden bij begeleiden van stagiaires of nieuwe collega's
- Kennis van extra ondersteunende leerstrategieën
- Het begeleiden van persoonlijke leer(loop)banen
- Het begeleiden van het leren en werken in (diverse) teams
- Het gebruik maken van intervisie voor het vergroten en door ontwikkelen van eigen begeleiderscompetenties
- De Advanced-training
De Advanced trianig wordt uitsluitend op maat gemaakt en aangeboden. In co-creatie met de HvA en de opdrachtgever kan de advanced training in dagdelen of hele dagen samengesteld worden.
- In-company
Alle training lenen zich bijzonder goed voor in-company aanbod. We kunnen maatwerk bieden en indien gewenst gericht ingaan op vragen rondom begeleiden van leerprocessen. Neem voor meer informatie contact op met llo-fmr@hva.nl. Bij meer dan 14 cursisten worden er twee trainers aangesteld.
Doelgroep
Begeleiders van: mbo-, hbo-studenten en nieuwe medewerkers in het sociaal domein, welzijn of zorg.
Cursusdagen
De trajecten voor Basis- en Follow-up trainingen starten bij voldoende aanmelders (12 personen) eens per half jaar. Geïnteresseerden kunnen zich inschrijven voor de cursus die start in oktober of in maart.
Kosten
De kosten zijn 250,00 per dagdeel. Dit is inclusief leermiddelen, koffie, thee en certificaat of vraag een maatwerkofferte aan.
Toelating
De cursus is specifiek voor professionals werkzaam in het sociaal domein, welzijn of zorg. Verder zijn er geen bijzondere toelatingseisen. Je kunt de cursus volgen omdat je belangstelling hebt voor het begeleiden van (nieuwe) medewerkers en stagiaires of je bent in de praktijk actief als begeleider.
Tijdsinvestering
Aan het eind van de Basis- en de Follow-uptraining maken de cursisten een eindopdracht. De opdracht omvat een reflectieverslag wat aan de hand van de in de training geleerde theorie wordt onderbouwd. Als de training in-company wordt aangeboden, bestaat er een mogelijkheid dat een voldoende afgeronde toets en bijhorend certificaat punten genereert voor Registerplein, KV&V of SKJ.
Groepsgrootte
De groepsgrootte bij de Basis- en Follow-up trainingen zijn ongeveer 12-15 cursisten.