Be an Engineer trapt af

Samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven voor het aanpakken van het tekort aan technisch talent

24 okt 2024 11:02 | Afdeling Communicatie

Be an Engneer is deze maand officieel van start gegaan. Het project biedt flexibele en modulaire leertrajecten voor zij-instromers en werkenden, afgestemd op de behoeften van de arbeidsmarkt. Met succesvolle initiatieven zoals Transitiehuis Gelderland als fundament richt Be an Engineer zich op het verbeteren van de aansluiting tussen technische mbo- en hbo-opleidingen en de arbeidsmarkt.

Op 30 september vond de officiele kick-off plaats van het samenwerkingsinitiatief tussen mbo/hbo-onderwijsinstellingen en bedrijven, dat is opgezet om het tekort aan technisch talent in de sectoren techniek en gebouwde omgeving aan te pakken.

Be an Engineer is een samenwerking van de Hogeschool van Amsterdam (HvA), HAN University of Applied Sciences (HAN), en Aventus werken samen met bedrijven als Heijmans, Croonwolters&dros en VolkerWessels. Ook brancheorganisaties zoals Koninklijke Bouwend Nederland, Techniek Nederland en Wij Techniek ondersteunen dit initiatief.

Het doel van Be an Engineer is om het tekort aan technisch talent in de techniek en gebouwde omgeving te verkleinen. Door maatwerkopleidingen en excellente begeleiding te bieden, worden zij-instromers en werkenden in korte tijd klaargestoomd voor banen in deze sectoren, wat cruciaal is voor het versnellen van de energietransitie en het verduurzamen van Nederland.

Vier werkpakketten

"We bouwen voort op succesvolle eerdere projecten. Be an Engineer biedt een unieke kans om meer mensen aan het werk te krijgen in de techniek en zo de energietransitie te versnellen," zegt Martien van Reen, de initiatiefnemer van Transitiehuis Gelderland.

Be an Engineer biedt vier werkpakketten aan om zij-instromers aan de benodigde vaardigheden te helpen zodat zij snel inzetbaar zijn in de technieksector:

1. Regionale arbeidsmarktverankering: Versterken van samenwerking tussen bedrijven, onderwijsinstellingen en overheden.
2. Maatwerktraject Techstart: Oriënterende en voorschakeltrajecten voor mbo/hbo-leerwerktrajecten.
3. Engineering Traineeship: Een traject voor hbo-zij-instromers gericht op het dichten van de 'skills gap'.
4. Verankering in het hbo-onderwijs: Modularisering en flexibilisering van onderwijs om doorlopend leren mogelijk te maken.

Maatschappelijke waarde

Be an Engineer helpt niet alleen om zij-instromers sneller in de technieksector te laten instromen, maar zorgt ook voor een snelle inzetbaarheid op de werkvloer. De samenwerking tussen publieke en private partners waarborgt dat de opleidingen naadloos aansluiten op de behoeften van de arbeidsmarkt, wat een structurele oplossing biedt voor het tekort aan technisch talent.

"Met Be an Engineer slaan we een brug tussen onderwijs en arbeidsmarkt, waardoor zij-instromers en werkenden goed voorbereid zijn op de uitdagingen in de technieksector. Dankzij maatwerk zorgen we ervoor dat het talent perfect aansluit op de vraag van de toekomst," benadrukt HvA-projectleider Tanja Hulst.