HvA sluit zich aan bij landelijke campagne voor energiebesparing

4 apr 2022 16:22 | Afdeling Communicatie

Op 2 april startte ‘Zet ook de knop om’. Een landelijke campagne. Bedrijven en organisaties, waaronder de HvA, sluiten zich bij het initiatief aan om op korte termijn energie te besparen. De actie komt vanuit het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

De HvA sluit zich aan bij deze campagne en verlaagt vanaf deze week de temperatuur in alle HvA-gebouwen met een graad. ‘Dat is niet het enige, we doen meer’, vertelt Hans Wichers Schreur, directeur Vastgoed & Huisvestingsbeleid. ‘In de zomer zetten we de airconditioning zachter, we passen de gebouwen en installaties aan zodat ze Paris Proof zijn en we maken een transitie naar andere energiebronnen, zodat geen gas meer wordt gebruikt. Het doel is om in 2040 meer dan de helft van het energieverbruik van 2018 te besparen.’

Even wennen

‘Nu we beginnen met het verlagen van de temperatuur met een graad, besparen we al zes procent aan warmteverbruik. Dat komt neer op het energieverbruik van zo’n 39 huishoudens. Het zal misschien even wennen zijn en iets minder comfortabel voelen als het straks frisser is in onze gebouwen. Kleed je wat warmer aan en kom regelmatig in beweging. Kleine stappen leiden uiteindelijk tot grote veranderingen. De temperatuur een graad lager zetten is een van de knoppen waar we aan kunnen draaien om snel minder gas te verbruiken en zo tot een duurzamere wereld te komen. Daar dragen we graag ons steentje aan bij.’

Gedragsverandering

Vicevoorzitter van het CvB, Hanneke Reuling, vult aan: “De HvA is al langer bezig met het energiezuinig en toekomstbestendig maken van onze gebouwen. Zonnepanelen, warmte-en-koude-opslag, zuinige verlichting en groene daken zijn slechts een aantal voorbeelden van hoe wij bijdragen aan energiebesparing. De thermostaat een graad naar beneden is een mooie aanleiding om een tandje bij te zetten. De HvA geeft daarom graag gehoor aan de oproep van de overheid.” Het is dan wel zaak, voegt ze toe, dat de thermostaat in lokalen en werkruimtes niet alsnog omhoog gedraaid wordt. “We vragen echt om een gedragsverandering.”

Alles uit de kast

Ook thuis hebben mensen de sleutel in handen om tot energiebesparing te komen, ziet lector Psychologie voor een Duurzame Stad, Reint Jan Renes. “Het is juist mooi dat dit nu collectief wordt opgepakt, en dat je ook individueel iets kan bijdragen. Je hebt namelijk ook al die individuen nodig, om dat collectief in beweging te brengen.”

Renes is, samen met veel (HvA-)onderzoekers en instellingen, ondertekenaar van het Samenwerkingsprogramma Snelle Energiebesparing . Daarin pleiten zij ervoor om alles uit de kast te halen voor energiebesparing met onder andere wekelijkse persconferenties.

Er zijn genoeg dingen die je thuis kunt doen, legt Renes uit. “Je kunt ervoor zorgen dat je niet je hele huis verwarmt, maar alleen de ruimtes waar je ook echt bent. Je kunt de thermostaat maximaal op 19 graden zetten, of je cv-ketel op zestig, waar deze nu vaak op tachtig graden staat. En korter douchen is een ook goede tip: tachtig procent van je warmwaterverbruik stroomt door je douche. Als je zorgt dat je maximaal vijf minuten per keer doucht, bespaar je water en geld.”

Oekraïnecrisis

Volgens Renes worden nu op verschillende plekken stappen gezet om tot collectieve energiebesparing te komen. “Je merkt dat de Oekraïnecrisis echt iets in gang heeft gezet. Dat er een gevoel van urgentie is om de CO2-uitstoot te reduceren. Die ambitie was er al, maar het doel is nu echt om op korte termijn tot een significante reductie van ons gasgebruik te komen.”

In het samenwerkingsprogramma Energieverbruik vormt het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties een brede coalitie die zich met name richt op duurzaam wonen. “Er zijn natuurlijk heel veel initiatieven, maar met het initiatief ‘Zet de knop om’ zetten Hugo de Jonge en Rob Jetten echt iets op om partijen uit te nodigen samen te gaan werken aan het verminderen van ons energieverbruik in Nederland.”