City Net Zero
Caroline van der Kooi
Samen werken aan stedelijke klimaatvraagstukken. Dat is de drijfveer van het team achter het Centre of Expertise City Net Zero (CNZ). Een interview met Caroline van der Kooi, Business Developer Energietransitie.
Wat zijn jouw rol en taken binnen CNZ?
In mijn rol als Business Developer stimuleer ik innovatief praktijkgericht onderzoek op het thema energietransitie en op het versterken van de samenwerking tussen onderzoek, onderwijs en onze praktijkpartners. Concrete voorbeelden van mijn werkzaamheden zijn:
- Het coördineren en stimuleren van kennisuitwisseling binnen de learning community Systeemintegratie (in de regio West-Nederland en afstemming op landelijk niveau).
- Ik werk mee aan Green Tech Campus MRA, dat de samenwerking tussen mkb, mbo en hbo op de thema’s gebouwde omgeving, mobiliteit en installatietechniek in relatie tot de energietransitie stimuleert. Denk aan het ontwikkelen van Leven Lang Ontwikkelen-modules.
- City Net Zero is partner in COOP Centraal. Dit is een Publiek-Private Samenwerking (PPS), die het capaciteitsvraagstuk in de energietransitie willen oplossen door het toegankelijk maken van energiecoöperaties en het democratiseren van de energievoorziening. Vanuit mijn rol verbind ik studenten met de activiteiten van COOP Centraal.
Wat is de grootste uitdaging in je werk?
Het goed en juist vormgeven van de verbindingen tussen partijen. Het voorstellen van partijen aan elkaar is vaak onvoldoende om beweging te bewerkstelligen. De uitdaging is om connecties tussen onderzoek, onderwijs en praktijk te creëren die zorgvuldig, van toegevoegde waarde én blijvend zijn. Dit vraagt geduld, flexibiliteit en enthousiasme.
Waar ben je trots op?
In de korte tijd die ik bij CNZ werk heb ik mij heel wat informatie en verschillende projecten eigen moeten maken. Daarnaast heb ik ook kennis gemaakt met lectoren, docent-onderzoekers en praktijkpartners uit verschillende faculteiten en sectoren. Het was een rijdende trein waar ik op moest springen. Maar ik kan met trots zeggen dat het mij is gelukt: ik zit in de trein! Mijn collega’s hebben hierbij zeker geholpen en dat geeft aan dat ik in een fijne werkomgeving zit. Ik stuur projecten aan, heb kennisgemaakt met bestaande partners, en ben begonnen met het toevoegen van mijn eigen ideeën aan deze projecten en verbindingen. Bovendien is er ook nog ruimte om zelf uit te zoeken wat ik verder wil opzetten en ondersteunen. Ik kijk er naar uit om deze rol nog meer eigen te maken.
Welke ambities heb je voor de komende jaren?
Zorgen dat meer mensen zich willen inzetten in de energietransitie. Er zijn grote capaciteitstekorten als we de landelijke en regionale ambities voor de energietransitie willen waarmaken. Het gaat om technici, beleidsmedewerkers, maar ook om actieve burgers in energiecoöperaties. Ik wil daarom zoveel mogelijk de link leggen tussen de praktijk naar het onderwijs. Maar ook de verbinding met onderzoek is cruciaal: er zijn nog steeds processen te verbeteren waardoor de energietransitie verder kan versnellen. Dit zit vooral in het interdisciplinair en transdisciplinair (leren) kijken naar energievraagstukken. Ik stimuleer mijn onderzoekscollega’s dan ook om verder te kijken dan hun eigen kennisgebied.
Wat moeten potentiële samenwerkingspartners zeker over jou weten?
Ik stimuleer graag de ontwikkeling van mensen en projecten. Ik ben altijd op zoek naar nieuwe manieren om kennis uit te wisselen, te verbeteren. Er zijn maar zelden momenten dat ik niet tot nieuwe ideeën kom en zover ik weet is er altijd een weg vooruit. Ik denk dan ook graag mee met collega’s en praktijkpartners. Samen weet je meer en creëer je oplossingen van een grotere toegevoegde waarde.
Welke boodschap wil je ze meegeven?
Het versnellen van de energietransitie vraagt energie, maar het levert ook heel veel nieuwe energie op! Er is altijd weer een stap vooruit, waardoor we oplossingen vinden voor de uitdagingen die er zijn, zoals: netcongestie, de ruimtelijke inpassing van duurzame energiebronnen, energiearmoede, weerstand, gebrek aan samenwerking tussen sectoren en beleidsniveaus, en gebrek aan professionals in de energietransitie. Bij de HvA is veel kennis in huis om met deze uitdagingen aan de slag te gaan (als we dat niet al doen!). Samen met potentiële samenwerkingspartners onderzoek ik graag hoe zij ook kunnen delen en meedoen in de kennis die wij hebben op het gebied van de energietransitie.