Centre for Economic Transformation | CET

Een tweede leven voor textielafval (RECURF-UP!)

Een nieuwe bestemming voor textielafval: van biocomposiet tot designproduct

Project

Grondstoffen worden steeds schaarser en duurder, terwijl de hoeveelheid afval blijft toenemen. Toewerken naar een circulaire economie, waarin materialen en grondstoffen steeds opnieuw worden ingezet, biedt hiervoor een oplossing. De Hogeschool van Amsterdam draagt hieraan bij met het onderzoek RECURF-UP!. Dit project verkende de kansen voor het ontwikkelen en verdiepen van kennis over circulaire biocomposieten en de inzet van digitale productietechnieken.

RECURF-UP! staat voor Reusing Circular Urban Fibres for Urban Sheet Based Products en is een vervolg op het eerdere project RECURF.

RECURF (2015-2017)

Verschillende bedrijven in de Metropoolregio Amsterdam hebben textielresten die zij niet op een goede manier kunnen hergebruiken: de jutenzakken waarin Starbucks koffie vervoert, het snijafval van Ahrend of het ingezamelde textiel van Sympany dat niet meer draagbaar of herbruikbaar is. Nu worden deze textielresten vaak verbrand of tot vul- of isolatiemateriaal verwerkt. De Hogeschool van Amsterdam heeft in het project RECURF onderzocht hoe dit oude textiel weer een nieuw, hoogwaardig leven kan krijgen.

Onderzoekers combineerden de textiele restvezels van deze drie bedrijven met verschillende bioplastics en verkenden de toepassingsmogelijkheden hiervoor. Uit RECURF bleek dat er specifieke kansen liggen voor het ontwikkelen van plaat- en schaalvormige interieurtoepassingen. Denk aan wandpanelen van denim, cafétafels van jute en geluiddempende panelen.

Vervolg: RECURF-UP!

Het vervolgproject RECURF-UP! onderzocht enerzijds hoe digitale productietechnieken kunnen helpen om producteigenschappen te manipuleren en zowel seriematig als klantspecifiek te kunnen produceren. Anderzijds stond het circulair maken van de hele keten centraal: van grondstof tot vermarkting van het eindproduct.

Daarnaast is verdiepend onderzoek gedaan naar de belevingswaarde die ontstaat door eigenschappen als hard- zacht, glad-ruw en licht-donker in één product te combineren. Het onderzoek steunde op vier casestudies, uitgevoerd in samenwerking met mkb-bedrijven uit de keten.

Onderwijs

RECURF-UP! werkte zoveel mogelijk met studenten samen. Binnen de HvA participeerden studenten in het onderzoek via minor-, stage-, en afstudeeropdrachten en colleges aan de vraagstelling van RECURF-UP!. Studenten kwamen uit verschillende kennisinstellingen en opleidingsrichtingen, zoals de minor Nieuwe Materialen, bachelor Engineering, bachelor Business Development en masters keuzevak Materials for Design.

Partners en financiering

De onderzoeken RECURF en RECURF-UP! zijn mede gefinancierd met de RAAK-mkb-subsidie van Regieorgaan SIA. In RECURF-UP! werkten partners uit de hele keten samen en waren zowel onderwijs en onderzoek als de markt vertegenwoordigd:

  • Kennisinstellingen: Hogeschool van Amsterdam, Saxion Hogescholen, Avans Hogeschool / HZ UAS
  • Leveraars van textielresten: Sympany, Starbucks, Ahrend
  • Mkb-bedrijven: Frankenhuis, Sympany Harderwijk, Rodenburg, Natural Plastics, Havivank, NPSP, Omefa, HB3D, IBN, VRK, Graypants, Paul de Ruiter, Studio Bas Froon, PlanQ, Acosorb, Merford
  • Brancheverenigingen: MODINT, NRK, FME Smart Industry

Circulair Ontwerpen en Ondernemen

RECURF en RECURF-UP! vallen onder het lectoraat Circulair Ontwerpen en Ondernemen. Het lectoraat Circulair Ontwerpen en Ondernemen onderzoekt nieuwe manieren van ontwerpen, produceren en ondernemen, zodat stedelijke reststromen kunnen worden omgezet in waardevolle toepassingen. Zo draagt zij bij aan de transitie naar een circulaire economie.

Gepubliceerd door  Faculteit Techniek 17 september 2024

Project Info

Startdatum 01 sep 2017
Einddatum 01 sep 2019

Contact

Mark Lepelaar
Annelies de Leede