Centre for Economic Transformation | CET

Circulair stadsmeubilair creëren (Making the Green Mile)

Hoe dragen computational design en robotische productie bij aan het creëren van groene zones?

Project

Met computational design en robots gebruikte materialen omtoveren in duurzaam stadsmeubilair. Dat stond centraal in Making the Green Mile, een samenwerking tussen de Hogeschool van Amsterdam (HvA), UNStudio, GP Groot en Schijf Restoric. Het project maakte deel uit van een breder initiatief voor herinrichting van de openbare ruimte op de Stadhouderskade in Amsterdam.

Hergebruik van materialen

Prototype van een stadsmeubel ontwikkelen

Kunnen we de openbare ruimte in de Amsterdamse binnenstad zo (her) ontwerpen dat voetgangers meer ruimte krijgen? Die vraag staat centraal in het Green Mile-Plan waar architectenbureau UNStudio aan werkt. De Stadhouderskade, een van de meest vervuilende straten van Nederland en thuisbasis van dit bureau, wordt hierbij als eerste tegen het licht gehouden. Aan onderzoekers van de HvA de uitdaging te komen met een prototype van een stadsmeubel dat bijdraagt aan een leefbaarder Stadhouderskade, op ware grootte en vervaardigd uit gebruikte materialen.

Productie met robots

Het project volgde een vernieuwend proces van computational design en robotische productie gekoppeld aan hergebruik van materialen. Deze technieken maken het mogelijk om vormen en afmetingen te verkennen, en op termijn een hele ‘familie’ van stadsmeubels te ontwerpen. In het traject is rekening gehouden met functionele eisen waaraan het object moest voldoen, zoals uitstraling, vorm, afmetingen en stevigheid, en met de hoeveelheid materialen die beschikbaar zijn. Ook is gekeken naar de omgeving waar het terecht kwam: het object mocht bijvoorbeeld wel parkeerplekken in beslag nemen, maar geen groen. Het prototype is gebouwd met inzet van robots van het Robotlab van de HvA.

Daarnaast heeft het Robotlab een handig hulpmiddel ontwikkeld: een augmented reality (AR)-omgeving waarin een stadsmeubel op locatie kan worden gevisualiseerd. Zo kunnen gebruikers zien hoe het object in de omgeving past, nog voordat het is gebouwd. Gebruikers kunnen materialen en kleuren bekijken en het meubelstuk op elke gewenste locatie visualiseren.

Design straatmeubel

Resultaten

Making the Green Mile koppelde computational design en robotische productie aan circulair gebruik van hout en andere rest- en afvalmaterialen. Het project leverde waardevolle kennis op voor nieuwe (buiten)toepassingen. De ontwerpen zetten aan tot nadenken en nodigen stakeholders uit met elkaar in gesprek te gaan over onderwerpen als duurzaamheid, digitaal ontwerp en leefbaarheid in de stad. Making the Green Mile droeg hiermee bij aan de ontwikkeling van een ‘smart industry’ en de circulaire economie.

Integratie van onderwijs, onderzoek en praktijk

Verschillende groepen studenten, stagiairs en afstudeerders van de HvA waren bij Making the Green Mile betrokken. Zo namen studenten van het keuzevak Computational Design deel aan de eerste ontwerpverkenningen en wijdde een student Industrial Design Engineering (IDE) haar afstudeerproject aan de ontwerpfase van het project. Docenten/onderzoekers en studenten van de minor Robotic Production & Circular Materials optimaliseerden en bouwden samen met twee stagiairs van het Robotlab en projectpartners een ‘conversation object’ voor op de Stadhouderskade. Dat deden ze tijdens een tweeweekse Makeathon.

Projectpartners

Making the Green Mile was een samenwerking tussen de Digital Production Research Group (DPRG) van de HvA, architectenbureau UNStudio, en GPGroot en Schijf Restoric: leveranciers van rest- en gebruikte bouwmaterialen in de regio Amsterdam. De partners werkten in het onderzoeksproject nauw met elkaar samen, van de selectie van materialen tot de keuze van het uiteindelijke ontwerp.

Digital Production Research Group

Het project Making the Green Mile valt onder het lectoraat Circulair Ontwerpen en Ondernemen, en de Digital Production Research Group (DPRG). Hoe kunnen geavanceerde ontwerp- en productiemethoden - ook wel ‘digitale productie’ genoemd - helpen om maatschappelijke vraagstukken te adresseren? Die vraag staat centraal in de onderzoekslijn Digital Production, onderdeel van het lectoraat Circulair Ontwerpen en Ondernemen en het Centre of Expertise City Net Zero.

Gepubliceerd door  Kenniscentrum Techniek 5 november 2024

Project Info

Startdatum 01 feb 2021
Einddatum 01 jul 2022

Contact