Nieuwe databanken bij de bibliotheek
Verrijk onderzoek en lesmateriaal met PsycInfo, Scopus en Web of Science
13 sep 2021 09:00 | HvA BibliotheekNieuw in het online aanbod van de Bibliotheek. Vanaf 1september hebben studenten, docenten en onderzoekers van de HvA toegang tot de databank APA PsycInfo. Bovendien zijn de databanken Scopus en Web of Science al sinds 1 januari 2021 beschikbaar.
Nadat de Bibliotheek begin 2021 een licentie heeft afgesloten met Scopus en Web of Science, bieden we nu ook de databank PsycInfo aan. Door de brede opzet aan artikelen zijn deze bronnen geschikt voor de meeste docenten en onderzoekers. Eind 2021 vindt er een evaluatie plaats waarin het gebruik van Scopus en Web of Science geëvalueerd wordt. Op basis daarvan besluit de Bibliotheek of verlenging nodig is. Ga jij dit jaar aan de slag met de nieuwe databanken?
Wat biedt APA PsycInfo?
PsycInfo is een bibliografische databank met ruim 4 miljoen referenties en samenvattingen van tijdschriftartikelen op het gebied van gedragswetenschappen en geestelijke gezondheid. De databank biedt full-text toegang tot alle tijdschriften op deze vakgebieden waar de Hogeschool via het EBSCO-platform een abonnement op heeft. Met PsycInfo heeft de Bibliotheek ook toegang gekregen tot de Psychology and behavioral science collection: 470 wetenschappelijke tijdschriften op diverse vakgebieden.
Wat maakt PsycInfo een waardevolle informatiebron?
- Deze databank bevat ook informatie over de psychologische aspecten van aanverwante vakgebieden zoals geneeskunde, psychiatrie, verpleegkunde, sociologie, onderwijs, farmacologie, technologie, taalkunde, antropologie, rechten en andere.
- De dekking gaat terug tot de 17e en 18e eeuw, met uitgebreide informatie vanaf de jaren 1800 tot heden
- Publicaties uit meer dan 50 landen
- Tijdschriften in 29 talen
Wat biedt Scopus?
De databank Scopus is van de uitgever Elsevier en bevat zo’n 75 miljoen beschrijvingen van wetenschappelijke artikelen. Een deel hiervan is open access, oftewel gratis en vrij toegankelijk. De databank is vooral georiënteerd op de bètawetenschappen.
Andere feiten en cijfers van de databank:
- Je vindt er gegevens over 16 miljoen auteurs.
- De databank bevat 1,4 miljard citaties.
- Er worden bijna 25.000 lopende tijdschriften ontsloten in Scopus.
Tip: Je kunt gebruikmaken van de handige HvA-linker die in de zoekresultatenlijst wordt gegeven. Wanneer een artikel beschikbaar is in de HvA-collectie, dan verwijst deze HvA-linker ernaar vanuit de databank. Je hoeft dan dus niet meer zelf in de collectie van de Bibliotheek te zoeken.
Wat biedt Web of Science?
Web of Science (WoS) is bij velen wellicht al bekend. De Bibliotheek had al toegang tot deze databank, maar sinds 1 januari jl. is deze toegang verder uitgebreid. Web of Science is een databank van de onafhankelijke uitgever Clarivate Analytics en bevat zo’n 170 miljoen artikelbeschrijvingen uit het hele spectrum van de wetenschap (dus ook de geesteswetenschappen). Ook in deze databank is een groot deel van de (volledige) artikelen open access beschikbaar.
Andere feiten en cijfers van de databank:
- Dankzij de 1,9 miljard citaties kun je zien hoe vaak een artikel is geciteerd, maar heb je ook een link naar de artikelen die het citeren.
- Web of Science biedt ook nog tools als Journal Citation Reports.
Tip: Je kunt gebruikmaken van de handige HvA-linker die in de zoekresultatenlijst wordt gegeven. Wanneer een artikel beschikbaar is in de HvA-collectie, dan verwijst deze HvA-linker ernaar vanuit de databank. Je hoeft dan dus niet meer zelf in de collectie van de Bibliotheek te zoeken.
Vragen of opmerkingen?
De Bibliotheek peilt dit jaar de belangstelling voor Scopus en voor Web of Science. Wil je hier iets over delen, of heb je andere vragen of opmerkingen over de databanken? Laat het ons weten via Vraag het de Bibliotheek.