Centre of Expertise Applied Artificial Intelligence
Smart Asset Management Lab
Faculteit Techniek
Door onderhoud van machines, gebouwen en mobiliteit (infrastructuur, logistiek en vliegtuigen) met behulp van AI voorspelbaar te maken, gaat apparatuur langer mee en is personeel beter in te plannen. Het Smart Asset Management Lab richt zich op vraagstukken die bij bedrijven leven en die over de hele keten van de machine gaan.
Die vragen kunnen heel concreet zijn. Bijvoorbeeld: Met welk type sensor kan ik de staat van mijn compressor meten? Hoe krijg ik de metingen uit mijn sensoren veilig in een database? Kan ik op basis van stroom en spanning voorspellen of mijn machine slijt? Het soort vragen varieert met de AI-volwassenheid van bedrijven. Zo stellen bedrijven die al ver gevorderd zijn vaak vragen over algoritmes, op basis van de door hen verzamelde data.
De rol van AI zou uitgespeeld zijn als er niet een context voor toepassing zou zijn. De Faculteit Techniek is de plek waar praktijkgerichte AI kan landen in een tastbare context. In studio's worden de specifieke technologie en methodologie van AI bestudeerd. In de praktijk vindt het voorspellen van het onderhoud plaats (predictive maintenance).
In het Smart Asset Management Lab werken het bedrijfsleven, studenten en onderzoekers nauw samen. In de beginfase concentreert het lab zich voornamelijk op Circular Transition, Connectivity & Mobility en Smart Industry. Er is ruimte om in de toekomst verder te groeien naar andere thema’s.
Studenten van de Faculteit Techniek werken na afronding van hun studie onder andere als:
- onderhoudsplanner (Aviation en Logistics)
- statistische analist (Toegepaste Wiskunde)
- hoofd technische dienst (Maritiem Officier)
- ingenieur (Engineering)
Binnen deze functies komen ze in aanraking met AI. Kennis van Artificiële Intelligentie zou een basisvaardigheid moeten zijn, zeker voor studenten van een technische faculteit. Daarnaast moet er ruimte zijn voor verdieping.
Maar wat doet het lab dan concreet?
In toenemende mate zien we dat AI steeds meer terechtkomt in de productiefase en daarmee de experimentele fase verlaat. Om studenten te laten ervaren hoe het is om AI-algoritmes in productie te nemen, is het SAM Lab met samenwerkingspartner Ubiops een cursus 'AI in productie' gestart.
Deze cursus wordt gegeven aan studenten van de minor Data Science en de bacheloropleiding Toegepaste Wiskunde. Ook een groep geïnteresseerde docenten - komend van verschillende faculteiten (FDMCI, FBE, FT, FG) - schuift aan.
Als resultaat van dit project zullen diverse studenten hun concepten uit de minor Data Science tot echte producten implementeren in de praktijk.
Benieuwd wat het Smart Asset Management Lab voor jou kan betekenen? Ben je op zoek naar bijvoorbeeld een (afstudeer-)opdracht, minor of stage? Of wil je als bedrijf/organisatie graag met het lab samenwerken? Neem dan contact op met: