Centre of Expertise Applied Artificial Intelligence

Onderzoek naar ondersteuning bezwaarbehandeling door AI

Lectoraat Legal Management & Technology en lectoraat Responsible IT ontvangen subsidie

4 jul 2024 15:03 | Applied Artificial Intelligence

Het lectoraat Legal Management & Technology, het lectoraat Responsible IT en het Juridisch Bureau hebben vanuit het programma Pilots uitvoeringskracht en arbeidsmarktkrapte van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, een onderzoekssubsidie toegekend gekregen.

Samen gaan zij onderzoek doen naar het verantwoord automatiseren van bezwaarbehandelingen met AI. Vervolgens zal worden onderzocht hoe AI ook het zoeken naar vergelijkbare zaken uit het verleden kan ondersteunen, om gelijkheid bij de behandeling van bezwaren te bevorderen.

Wanneer je het als burger niet eens bent met een beslissing van de gemeente Amsterdam, kun je hier bezwaar tegen maken. Een groot deel van deze bezwaarprocedures, meer dan 9000 per jaar, wordt behandeld door het Juridisch Bureau van de gemeente. In deze bezwaarprocedure vindt vaak een hoorzitting plaats, waarin een burger zijn bezwaar mondeling kan toelichten. Van deze hoorzittingen wordt op dit moment nog steeds handmatig een samenvattend verslag gemaakt door juridische professionals. Dit is tijdrovend.

De verwachting is dat automatische transcriptie en samenvatting, gecombineerd met het eenvoudiger kunnen vinden van vergelijkbare zaken, tijd kan besparen en de kwaliteit van de behandeling kan verbeteren. De betrokken lectoraten zullen zich enerzijds richten op het helpen selecteren en ontwikkelen van de juiste technologie. Anderzijds richt het onderzoek zich op het inzetten van methoden om risico’s te beheersen bij de uitvoering van deze taken, zoals het missen van essentiële informatie of het hergebruik van onjuiste beslissingen.

De gemeenten Haarlemmermeer en Zaanstad werken mee aan het project om de middelen die ontwikkeld worden, breed in te zetten. Het project loopt van juli 2024 tot en met juli 2025.