Alumni
dr. G. de Groot (Gertjan) MCM
Docent en Senior OnderzoekerGertjan de Groot werkt als projectleider en onderzoeker aan het project Boundary spanners in actie bij het Centre of Expertise Urban Governance & Social Innovation. Daarnaast is hij als docent Publiek management en thesis begeleider verbonden aan de Master Urban Management.
Boundary spanners
Gertjan is gefascineerd door de werkpraktijken van boundary spanners, dat zijn professionals die erin slagen om professionals uit verschillende fysieke, sociale, economische en bestuurlijke domeinen te laten samenwerken aan domein overstijgende vraagstukken, zoals leefbaarheid, duurzaamheid, mobiliteit of veiligheid. Met de toename en complexiteit van maatschappelijke vragen in de grootstedelijke context groeit ook de behoefte aan en het belang van boundary spanners in het realiseren van effectieve samenwerking. Kennis over de effectiviteit van hun werkpraktijken blijft echter achter. Gezien de urgentie van grootstedelijke vraagstukken, richt Gertjan samen met zijn onderzoeksteam, zich de komende jaren op het ontwikkelen van deze kennis.
Ervaring
Gertjan de Groot startte in 2010 als docent veranderkunde en onderzoek bij de Hogeschool van Amsterdam. Eerst bij de deeltijdopleiding bedrijfskunde, vervolgens ook bij de deeltijdopleiding HRM en de voltijd opleiding bedrijfskunde. Sinds 2018 werkt hij bij de Master Urban Management en sinds 2020 bij het lectoraat Coördinatie van Grootstedelijke Vraagstukken. Zijn expertise ligt op het gebied van de veranderkunde vooral in het publieke domein en hij heeft op dit gebied diverse publicaties op zijn naam, zoals Werken met Leren Veranderen en Werkboek voor veranderaars in opleiding en praktijk (Management Impact 2016). Zijn drive is om het conceptuele vermogen van studenten te versterken om daarmee hun handelingsopties te vergroten. Dit is wat de Urban Manager nodig heeft om effectief in de bestuurlijke arena te opereren.
Achtergrond
Van huis uit is Gertjan de Groot sociaaleconomisch historicus en gepromoveerd op Fabricage van verschillen. Mannenwerk, vrouwenwerk in de Nederlandse industrie (1850-1940) . Hij startte zijn carrière als docent en onderzoeker en werkte daarna als adviseur kwaliteitsmanagement bij diverse consultancybureaus. Na zijn postdoctorale opleiding veranderkunde (bij SIOO) werkte hij 12,5 jaar bij de Rijksoverheid en maakte daarna opnieuw de stap naar het onderwijs.
-
Doorwerking in beleid: het burgerberaad is achter de rug, en dan?
Kapteijns, M., & de Groot, G. (2023). Doorwerking in beleid: het burgerberaad is achter de rug, en dan?. Web publication or website, Kennisknooppunt Participatie. https://www.kennisknooppuntparticipatie.nl/onderzoek/leernetwerk-burgerberaden/blogs-leernetwerk/2444615.aspx?t=Doorwerking-in-beleid-het-burgerberaad-is-achter-de-rug-en-dan
-
Boundary spanners in actie
de Groot, G., van Wijk, E., Herben, M., Ferguson, J. (Ed.), & Majoor, S. (2023). Boundary spanners in actie: Handelingsmogelijkheden voor professionals bij domeinoverstijgende grootstedelijke vraagstukken. Hogeschool van Amsterdam.
-
Boundary spanners in action:
de Groot, G., & Ferguson, J. E. (2022). Boundary spanners in action: Engaging a time perspective on boundary practices in municipal governance. Paper presented at Netherlands Institute of Governance, Tilburg, Netherlands.
-
Boundary spanners in action
de Groot, G., & Majoor, S. J. H. (2022). Boundary spanners in action: Acting in a volatile landscape. Manuscript submitted for publication.
-
Pockets of learning in gemeentelijke organisaties
de Groot, G., & Ferguson, J. (2022). Pockets of learning in gemeentelijke organisaties: Hoe procesbegeleiders ruimte en verbindingen creëren bij domeinoverstijgende vraagstukken. Web publication or website, Hogeschool van Amsterdam, Centre of Expertise - Urban Governance and Social Innovation. https://publications.hva.nl/w235624/pockets-of-learning-in-gemeentelijke-organisaties
-
Boundary spanners in action
de Groot, G., & Majoor, S. J. H. (2021). Boundary spanners in action: A practice-based approach seeking for work rules . Paper presented at Netherlands Institute of Governance.