Lector Civic Interaction Design
b.g.m.de.waal@hva.nlBekijk profiel
Het Civic Interaction Design is een interdisciplinaire onderzoeksgroep aan de Hogeschool van Amsterdam. Samen met studenten, ontwerpers, technologie-ontwikkelaars, beleidsmakers, (lokale) overheden, academische onderzoekers én burgers verkennen we hoe ontwerp en technologie kunnen bijdragen aan het maatschappelijke leven: de talloze en diverse interacties waardoor mensen in een samenleving samenkomen om te streven naar collectief welzijn.
We vragen ons af hoe de ontwikkeling van creatieve methoden of de sociale toepassing van nieuwe technologieën zoals immersieve omgevingen, interactieve ervaringen en digitale platforms mensen in staat stellen om samen te leven in wederzijdse zorgrelaties.
Het vinden van dergelijke nieuwe en transformerende manieren van samenleven is volgens ons urgenter dan ooit, gezien de groeiende sociale breuklijnen en ecologische crises, en de snelle ontwikkeling van nieuwe technologieën die ons leven op meerdere niveaus vormgeven.
Om dit aan te pakken, geven we de voorkeur aan een research-through-design benadering, waarbij we proberen de wereld om ons heen te begrijpen, te bespreken en vorm te geven door te ontwerpen, te maken, itereren en reflecteren. Dit doen we in nauwe samenwerking met studenten, externe onderzoekspartners en professionals uit het werkveld.
We laten ons inspireren door een diverse reeks ontwerpbenaderingen, waaronder bijvoorbeeld kritisch en speculatief ontwerp, mens-computer interactie, participatief ontwerp en value sensitive ontwerp.
In het afgelopen jaar heeft dit geresulteerd in een programma dat zich richt op vier brede, onderling verbonden en niet-exclusieve thematische gebieden:
Samenleven vereist een maatschappelijke infrastructuur van publieke ruimtes die mogelijkheden bieden voor mensen om, ondanks hun vele verschillen, te communiceren, een gemeenschappelijke wereld te begrijpen, vertrouwen op te bouwen en allianties te vormen. Verschillende ontwikkelingen binnen zowel de stedenbouw als digitale technologieën hebben deze mogelijkheden onder druk gezet, wat heeft geleid tot privatisering, sociale fragmentatie en polarisatie. In onze projecten benaderen we deze ontwikkelingen kritisch, maar verkennen we tegelijkertijd hoopvol hoe het gebruik van digitale en hybride technologieën ontworpen kunnen worden om onze publieke ruimtes nieuw leven in te blazen.
Deze onderzoekslijn verkent nieuwe vormen van samenwerking gericht op collectief welzijn, bijvoorbeeld via stedelijke commons of door nieuwe samenwerkingen tussen mensen en andere soorten te verkennen. Hoe kan ontwerp bijdragen aan uitbreiding van de maatschappelijke infrastructuur met mogelijkheden voor mensen (en andere soorten) om zich in te zetten en actie te ondernemen rond kwesties van publiek en collectief belang? Kunnen nieuwe mediapraktijken, bijvoorbeeld rond digitale platforms, bijdragen aan het beheren en besturen van collectieve middelen op inclusieve en rechtvaardige manieren?
Van digitale platforms en sociale media tot de hybride interfaces die we gebruiken om publieke ruimtes te ervaren, de manier waarop we samenleven wordt steeds meer mogelijk gemaakt of beperkt door nieuwe technologieën. We moeten deze veranderende techno-sociale condities begrijpen en bevragen en manieren creëren om ervoor te zorgen dat burgers op inclusieve en rechtvaardige manieren met opkomende technologieën kunnen leven. Hoe kunnen burgers de technologieën, die in steeds meer aspecten van hun leven over hen zijn gaan regeren, begrijpen, betwisten en mede-vormgeven?
Ten slotte, gezien de dringende noodzaak voor duurzamere en regeneratieve toekomsten, moeten we afstand nemen van een perspectief dat uitsluitend menselijke behoeften prioriteert. Door middel van onderzoek en ontwerp moeten we manieren verkennen om de werelden van andere soorten niet te zien als gescheiden of minder dan die van mensen, maar als fundamenteel verweven. Hoe kunnen we beter luisteren naar, samenwerken met en samenleven met andere-dan-menselijke wezens?
Civic Interaction Design is een van de zeven lectoraten en drie bijzonder lectoraten die samen het kenniscentrum FDMCI vormen. Het kenniscentrum is onderdeel van de faculteit Digitale Media & Creatieve Industrie binnen de Hogeschool van Amsterdam.