Iets voor jou?
Is zonne-energie de oplossing voor ons energietekort? Rijden we straks in auto's op waterstof? Met natuurkunde willen we verklaren hoe de wereld, vanaf het universum tot in de kleinste deeltjes, werkt en in elkaar steekt. Heb je een fascinatie voor natuurkundige verschijnselen zoals elektriciteit, trillingen en golven en wil je deze passie delen met jongeren? Dan is de deeltijdopleiding Leraar Natuurkunde iets voor jou. Jij motiveert je leerlingen natuurkundige verschijnselen te begrijpen.
Dit ga je doen
De deeltijdopleiding Leraar Natuurkunde biedt je alles wat je nodig hebt op het gebied van vakkennis, vakdidactiek en de voorbereiding op het beroep van leraar. Je kunt deze deeltijdopleiding versneld volgen.
- Jaar 1
In jaar 1 leer je wat er allemaal komt kijken bij het docentschap. Je hebt bezoekdagen op scholen en loopt stage waarvoor je je allereerste lessen ontwerpt op basis van theorie over lesgeven. Je verdiept daarnaast je kennis over natuur- én scheikunde. Het eerste semester zitten de studenten van de opleidingen Leraar Natuurkunde en Leraar Scheikunde bij elkaar. Vanaf semester 2 heb je nog enkele vakken samen en specialiseer je je in je eigen vakgebied.
- Jaar 2
In jaar 2 geef je op je stageschool elke week een aantal lessen. Voor je stage leer je nog meer over de theoretische achtergrond van lesgeven, het leren van de leering en het orde houden zijn bijvoorbeeld belangrijk thema's. Ook ga je nu echt de diepte in qua natuurkunde. Aan het einde van jaar 2 ben je in staat de landelijke kennistoets natuurkunde te doen.
- Jaar 3
In jaar 3 staat de individuele leerling centraal en dus leer je te differentiëren in de klas. Vanaf dit jaar zijn er meer keuzemogelijkheden in de vorm van je minor en keuzevakken. Je kan ervoor kiezen deze keuzeruimte in te zetten voor vakken uit een andere opleiding om zo relatief snel een tweede bevoegdheid te behalen, bijvoorbeeld in scheikunde.
- Jaar 4
In jaar 4 rond je de opleiding af met een uitgebreide stage en 2 eindopdrachten op het gebied van vakdidactiek en pedagogiek. Daarnaast zijn er afrondende natuurkunde- en vakdidactische vakken en een afsluitend eindassessment.
Toelatingseisen
Havo, vwo of mbo 4
Je wordt tot deze opleiding toegelaten met een havo-, vwo- of mbo 4-diploma. Voor deze opleiding gelden extra toelatingseisen.
Benodigde tijd
40 uur per week
Bij een volledig programma heb je circa 11 contacturen per week. Daarnaast werk je gemiddeld 20 uur aan projecten, opdrachten en het voorbereiden van lessen en tentamens. In principe staan er 40 uur per week voor de deeltijdstudie. We merken dat de meeste deeltijdstudenten, sterk afhankelijk van hun voorkennis, over het algemeen minder dan 40 uur per week nodig hebben. In een intakegesprek kan nader bekeken worden of de voorkennis goed aansluit en of er vrijstellingen mogelijk zijn.
Kosten
Collegegeld en extra kosten
Houd naast het jaarlijks vastgestelde collegegeld rekening met extra kosten voor boeken, readers en vakmaterialen van ongeveer € 600,- voor het eerste studiejaar. Daarna zijn de kosten lager. We gaan ervan uit dat je een eigen laptop hebt.
Waarom Leraar Natuurkunde deeltijd aan de HvA?
- Als leraar natuurkunde geef je je leerlingen uiteenlopende lessen; van alternatieve energievormen tot medisch onderzoek.
- Naast veel vakkennis doe je ook didactische en pedagogische kennis op. Kennis die je direct leert toepassen tijdens beroepsproducten en stages.
- Als leraar natuurkunde heb je reële baankansen en impact op volgende generaties.
- Je krijgt te maken met een grote diversiteit aan leerlingen en ouders en werkt samen met andere professionals en instellingen.
- Deze opleiding biedt een flexibel studieprogramma. Je kunt de studie versneld volgen, afhankelijk van eerder gevolgde opleidingen, werkervaring en de tijd die je investeert.
Voor wie?
- Je hebt interesse in natuurkunde.
- Je bent onderzoekend, creatief, communicatief en geïnteresseerd in het leerproces van de leerling.
- Je wilt graag direct impact hebben op jongeren.
Is dit de opleiding voor jou?
- Inschrijven vanaf 1 oktober t/m 31 augustusSchrijf je in
- Open dag 14 december 2024Kom kennismaken
- (opent in nieuw venster)Vraag hier de beknopte opleidingsflyer aan
- Neem contact op